Vyhľadávanie

Meniny oslavujú

Sobota, 20. apríl 2024

Dnes má meniny Marcel
Zajtra má meniny Ervín

Anketa

Ako sa Vám páči stránka našej obce?
 

Štatistiky

Návštevníkov: 23404728

Prihlásenie






Zabudli ste heslo?
gonyubannersk.jpg

Aktuality arrow Zaujímavosti arrow Zaujímavosti 2007
Zaujímavosti 2007 Tlačiť
 
./files/images/advent2007/advent2007.jpeg   Čakanie vianoc

Advent pochádza z latinského slova adventus - príchod, symbolizuje zrodenie Ježiša. Adventné obdobie sa začína 4 nedele pred Štedrým dňom a práve na Štedrý deň končí.
Je to krásne obdobie v roku. Deti aj dospelí prejavujú lásku, úctu, obdarúvajú sa darčekmi, každý sa snaží navodiť príjemnú atmosféru domova.
Pre toto obdobie je charakteristický adventný veniec. Na námestí vedľa obchodu potravín môžete vidieť aj náš adventný veniec, ktorý zhotovila Ilona Václav.
Na adventný veniec sa používajú štyri sviečky, ktoré symbolizujú 4 adventné nedele.
1.decembra bola oslava v miestnom kultúrnom dome s názvom „ čakanie Vianoc „ ktorú usporiadala kultúrna komisia. Oslava sa začala poobede o 14 hodine kultúrnym programom. Vystúpili deti z materskej školy s krásnymi pesničkami, básničkami po nich nasledovali žiaci základnej školy s predstavením" Ktorého z deviatich ?"
Deti sa s veľkou radosťou  a nadšením pripravovali na túto oslavu, ktorá sa veľmi vydarila. Ďakujeme za to pani učiteľkám Mászárovej Irene a Mgr. Kuruczovej  Agáte.
Po kultúrnom programe nasledovali remeselnícke zamestnania pod vedením učiteľov materskej školy,  základnej školy a členov kultúrneho združenia KORAVA.
Pripravovali sa rôzne ozdoby na stromčeky z včelieho vosku, papierový snehuliak, sviečky, pozdravy, svietniky z kockového cukru, malé figúrky zo šišiek, anjeli z kukuričného šúpolia, adventné vence.
Deti sa zapájali s veľkým záujmom a nadšením. Tešili sa z vlastnoručne zhotovených ozdôb, ktorými ozdobia vianočné stromčeky na Štedrý večer.

 


 ./files/images/buzanszky/buzanszkyjeno.jpg

Kravianský olympijský klub

Jenő Buzánszky, olympijský výťaz, člen Zlatého družstva  ako hosť Kravianskeho olympijského klubu 


 ./files/images/burianlaszlo/burianlaszlo.jpg

László Buriána, pápežský kaplán, čestný občan našej obce

Minulý týždeň v sobotu sa konala ďalšia slávnosť v Kravanoch nad Dunajom. V tento deň vyhlásili za čestného občana obce László Buriána, pápežského kaplána. Doobeda v rímsko-katolíckom kostole celebroval svätú omšu pápežský kaplán spolu s farárom Jozefom Machom.
Veriaci na konci omše spevom, básňou a kvetmi zdravili svojho milovaného Laci bácsiho, ktorý dojato a vďačne ďakoval srdečnosť kravančanov.
Slávnosť pokračovala v kultúrnom dome kultúrnym programom. Farkas Mónika a Sándor Lajoska krásnym zvonivým spevom zdravili oslávenca.   Po programe obecné zastupiteľstvo pod vedením starostu obce Gabriela Duku vykonalo mimoriadne slávnostné zasadnutie na ktorom sa uzniesli, že titul „čestný občan obce"udelia László Burianovi pápežskému kaplánovi za príkladný a vzorný postoj k práci a k ľuďom.
Zvolený čestný občan s dojatím prevzal slávnostný diplom a kľúč obce a prijímal gratulácie a kvety od poslancov obecného zastupiteľstva.
K gratulácii sa pripojili aj prítomní hostia - Farkas Iván, poslanec NR SR za SMK,predseda republikovej rady, Oravec Ján, starosta mesta Štúrovo, Nagy Tibor, starosta obce Obid, Cserman Jozef, zástupca starostu obce Mužla.
Na záver pápežský kaplán poďakoval za ocenenie a niekoľkými slovami porozprával o svojom živote a utrpeniach. Zdôraznil, že láskou, porozumením, trpezlivosťou sa dá veľmi veľa dosiahnuť.  S vďakou spomínal na každého od koho lásku dostal a na tých - akými aj kravančania sú - ktorí žiadali a prijali jeho lásku.
Aj napriek strastiplnému životu mal šťastný život farára dozaista preto, lebo veril a verí, že láska večne zvíťazí.

 

 
 ./files/images/deportovany-60/emlekmu.jpg

 60. výročie deportovaných

Miestne obecné zastupiteľstvo usporiadalo 17. novembra 2007  spomienku k 60. výročiu deportovaných občanov.
Doobeda občania v rámci svätej omše v kostole spomínali na túto udalosť. Spomienka na deportáciu pokračovala v kultúrnom dome, kde bol kultúrny program pre prítomných , ktorí boli sami deportovaní, alebo pre ich potomkov.
Umelkyňa Enikő Gáspárová zarecitovala báseň, spevácky zbor Stilla Pectus zo Štúrova pod vedením dirigentky Katalin Papp zaspievala zborovú skladbu.
Po nich nasledovala pani Vasasová ( Bagárová) Katarína, ktorá prečítala úryvok z vlastnej knihy o deportovaní, ktorej bola sama účastníkom.
Farkas Iván, poslanec NR SR za SMK, predseda republikovej rady, rozprával o udalostiach spred 60-tych  rokov a o otázkach súčasnej doby.  K tejto téme sa pripojil aj Fehér Csaba, bývalý riaditeľ Podunajského múzea.
Po spomienkových príhovoroch, starosta obce Gabriel Duka a členovia obecného zastupiteľstva darovali prítomným deportovaným kvety a darčekový predmet.
Z príležitosti 60-teho výročia deportovaných obecné zastupiteľstvo dalo postaviť pamätník v parku oproti Obecnému úradu.
Pamätník zhotovili majitelia firmy Fülöp, s.r.o., ktorí finančne naň aj prispeli, začo im ďakujeme.
Starosta obce predniesol krátky prejav, odhalil pamätník, ktorý požehnal a posvätil Burián László, pápežský kaplán a čestný občan obce a Macho Jozef , farár.
Farkas Iván, Fehér Csaba, starosta a zástupkyňa starostu obce Kravany nad Dunajom, občianske združenia HAVEROCK a KORAVA, Združenie kultúrnych tradícií, zástupcovia miestnej základnej školy a materskej školy, miestny delegáti SMK umiestnili kvety a vence k pamätníku.

 

 

 

 ./files/images/dedinska-olimp/ambassador.jpg  

Dedinská olympiáda, alebo natradičný deň obce v Kravanoch nad
Dunajom

Miestna samospráva a kultúrna komisia 20. októbra 2007 v miestnom  kutúrnom dome organizovali podujatie s názvom "Dedinská olympiáda,  alebo netradičný deň obce". Bola to vynikajúca olympiáda! Našu  olympiádu otvoril mimiradny a splnomocnený veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky, pán Huang Zhongpo v spoločnosti svojej manželky Liu Yuanyuanovej. Olympijský oheň priniesol Sándor Juhász, 56-násobný maďarský reprezentant v behu, odprevadili ho družstvá, ktoré s prihlásili do súťaží. Starosta obce Ing. gabriel Duka požiadal oštepára Gergelya Kulcsára, bývalého účastníka viacerých olympiád a
držiteľa 3 olympijských medailí, aby zapálil olympijský oheň. Na otváracej slávnosti sa úspešne predstavila tanečná skupina Perlová kytica z Kamenína.  Po otváracej ceremónii nasledovalo 10 športových a zručnostných "olympijských" disciplín, ktoré sa konali v dvoch
kategóriách : pre žiakov ZŠ a pre dospelých. Medzi súťažnými disciplínami si účastníci vypočuli okrem Gergelya Kulcsára a Sándora  Juhásza aj olympijského víťaza v zápasení Jánosa Vargu a Oszkára
Schlegela, ktorý je členom Maďarského olympijského výboru a tajomníkom Olympijského krúžku v Neszmélyi /Maď./. Vďaka nemu bol založený aj  Olympijský krúžok v Kravanoch nad Dunajom. Diváci mohli sledovať aj kvalitnú exhibíciu silných mužov z Bátorových Kosíh. Neskôr pán veľvyslanec propagoval olympijské hry, ktoré sa budú konať v Pekingu v roku 2008. Prítomní mohli vidieť fotky o nových budovách, štadiónoch a aj maskoty olympijských hier, ktoré poslali organizátori z Číny. Pán veľvyslanec sa stretol aj s vedením združenia Južný región.  Počas celého podujatia poskytovali záujemcom pracovníci  Všeobecnej zdravotnej poisťovne na čele s pánom doktorom Mezeim  zdravotné rady. Poslednou disciplínou bolo jedenie kravianskeho koláča. Víťazom disciplíny a držiteľom putovnej ceny sa stal Kristóf Hegyeshalmi, ktorý bol najšikovnejší z 12 súťažiacich. Po skončení
súťaží nasledovalo vyhlásenie výskledkov. Po rozdávaní diplomov, bronzových a strieborných medailí boli vyhlásení aj prví olympijskí  víťazi v kategórii žiakov ZŠ. Boli nimi Gábor Halasi, Eva Hromadová a
Dávid Müller z Kravian nad Dunajom. Medzi dospelými sa zrodilo tiež domáce víťazstvo, zlaté medaily získali Jozef Gula, Gergely Finta a Richard Bilkó. Gratulujeme! Po vyhlásení výsledkov sa uskutočnil
úspešný koncert ekvádorskej skupiny Imagenes. Môžeme teda konštatovať, že naša olympiáda splnila svoj cieľ, keďže sa podarilo rozhýbať mladších i starších obyvateľov našej obce. Podujatie taktiež  popularizovalo šport a zdravú životosprávu. Veľký úspech dosiahli bývalí účastníci olympijských hier, pán veľvyslanec Číny a jeho manželka a v neposlednom rade aj účastníci z maďarského Lábatlanu, z
okolitých dedín a, samozrejme, družstvá našej obce. "Dedinská olympiáda, alebo netradičný deň obce" by sa nemohla realizovať bez pomoci sponzorov. V mene organizátorov im ďakujeme za finančnú pomoc. Našimi sponzormi boli : Holcim Lábatlan /Maď./, Ochrancovia prírody a tradície v Lábatlane  /Maď./ na čele s Ferencom Komoróczkym a Ferencom Kecskésom, Wellness Patince, Dunacolor s. r. o. Kravany nad Dunajom, Sukola Róbert z Komárna, Gradual s. r. o. Kravany nad Dunajom, Ecodat - Ing. František Hanzelík z Kravian nad Dunajom, Saintpaulia - Ing. Janka Vargová z Kravian nad Dunajom, Heineken a. s. Hurbanovo, Korekt s. r. o. Komárom Maď./, Združená stredná škola záhradnícka a poľnohospodárska Kravany nad Dunajom.



Ilonka     Maricsek


V Kravanoch nad Dunajom 20. októbra 2007


 ./files/images/inf-mapa-obce/informacnatabula.jpg

Na rôznych častiach dediny boli rozmiestnené informačné tabuľe obce. Dúfame, že pomôžu orientovať sa návštevníkom u nás.


 ./files/images/zaujimavosti/kodalyzoltandaloskor.jpg

16. septembra pri príležitosti svätej omše vystúpil spevácky zbor Zoltána Kodálya. Na konci mesiaca majú vystúpenie v kostole Mátyás v budapešti. 


./files/images/zaujimavosti/kravany1-internet.jpg 

 Naša nová pohľadnica


Návštevníci

./files/images/zaujimavosti/zaujimavosti1-rico-resized.jpg

Pozdravujeme Vás pán Duka,

posielam Vám fotku z cykllistickej túry, na ktorej sú nádherné tričká Vašej spoločnosti. Vaše gesto sme považovali za veľmi milé a tešilo nás to. Počas cyklistickej túry z Viedne k Balatonu sme cestovali len dva dni na území Slovenska. Počas týchto dní sme sa stretli s veľmi milými a otvorenými ľuďmi. Chvíle, ktoré sme strávili na Slovensku, boli veľmi pekné a v budúcnosti by sme sa k Vám s radosťou vrátili. Srdečná vďaka za pohostinnosť. Srdečný pozdrav z Nemecka,

Rico, Alex, Michael

 


./files/images/zaujimavosti/clnkovanie-kravany-nad-dunajom-3-resized.jpg 

Dunaj

 

Milovníci vody majú možnosť nielen plávať, ale aj člnkovať. Obec vlastní taký zostup k Dunaju, ktorý umožňuje púšťanie menších motorových vodných dopravných prostriedkov na vodnú plochu.


 ./files/images/lanyi-marietta/lanyi-marietta-pici.jpg  

Marietta Kókaiová Lányiová, - mamička -

Od septembra by sme chceli v miestnej základnej škole zaviesť, prevziať časti programu Dom detí alternatívny zakladajúci program. Podstatou programu je humanistická výchova, úcta detskéhého veku, vzájomná úcta ľudí, vyučovanie na základe zážitkov a činnosti. Učitelia našej základnej školy v Budapešti už absolvovali kurz, osvojili si základy tohto programu. Koncom júla nás navštívila Marietta Kókaiová Lányiová, - mamička - a pedagogická vedúca spomínaného programu. Pomáhala pri riadení a adoptovaní programu, v ktorom boli zohľaňované aj miestne okolnosti, dané podmienky a vzťahy. Po niekoľkohodinovom neformálnom a neskôr odbornom rozhovore  prisľúbila aj ďalšie návštevy po zavedení nového programu, aby v praxi mohla vidieť, hodnotiť a usmerňovať prácu našich učiteľov

 

© 2024 Kravany nad Dunajom
vyrobil: CassoviaBooks & CBS spol, s.r.o.